- Gavin Suss
קרונה: יש גם צד אופטימי לנגיף .......
נגיף הקרונה משגע את העולם וגורם לשינויים שעד לפני חודש תסריטאי הוליווד לא היו חולמים עליו: שיתוק ענף התעופה, סגר על כל תושבי איטליה, סגירת בתי ספר ובידוד המוני של מיליוני אזרחים. כמו כן, נוכח המשבר שוקלים לבטל את בחינות הבגרות בישראל ודווקא כאן יש סיבה לאופטימיות.
מזה שנים אני מטיף, כותב, מרצה ומדבר על הצורך לבצע רפורמה מקיפה בחינוך בישראל, החל מתוכניות הלימודים הכוללות חומרים שכבר לא רלוונטיים, שיטות הוראה מיושנות, מרחבי לימוד לא מותאמים וכמובן שינוי בהערכה שמבוססת על שינון חומר.
עתה הנגיף המסתורי מסין מחייב את מערכת החינוך לעשות שינוי, הוראה מרחוק באמצעות טכנולוגיות מצוינות, צמצום כיתות ובעיקר מחשבה על ביטול בחינות הבגרות, לא משום שהם מבינים ששינון חומר מיותר והזוי במאה – 21, אלא משום שאין מנוס בגלל הנגיף שנחת כאן. אז מה עושים?בחשיבה יצירתית אני מלמד את הסטודנטים שלי על החשיבות ברנדומליות, קרי, לחבר אירועים, מוצרים, אובייקטים, תהליכים שאינם קשורים בהכרח ולנסות ליצור מזה ערך יצירתי ומקורי. התפשטות הנגיף מחייבת את המערכת לקבל החלטות שלא היו מקבלים בימים כתיקונם. הוא כופה על מערכת החינוך לחשוב אחרת, אקראית במידה מסויימת, וזה מצוין כי הגיע הזמן לנצל את ההזדמנות ולעשות שינוי.היות ומערכת החינוך נוגעת לכולנו ולעתיד המדינה, חובה לעשות התאמות ושינויים להבטיח את הרלוונטיות של הילדים שלנו. בדוח שיצא בשנת 2018 על ידי הפורום הכלכלי העולמי הועלו הכישורים שיידרשו מבוגר תיכון או אקדמיה בשנת 2022, ותנחשו מה כתוב: יצירתיות, חדשנות, מקוריות, סקרנות, חשיבה אנליטית ועוד. כישורים כאלו לא נלמדים בישראל ובוודאי לא ניתן להעריך אותם בבחינות בגרות מבוססות שינון. לכן צעד ראשון בעקבות הקורונה זה לבטל את בחינות הבגרות. אירוע כזה ישנה מיד את שיטות ההוראה ואולי גם את התכנים ויאפשר לבתי ספר לאמץ גישה יותר יצירתית ומקורית. נכון, כנראה בחינות במתמטיקה, פיזיקה ואנגלית יידרשו אבל אפשר וצריך לבטל את רוב הבחינות ולאפשר לילדים לעסוק במחקר, ניסוי וטעייה, כתיבה ועריכה, עמידה מול קהל, דיבייט, ניהול פרויקטים, פתרון בעיות ועוד.הקרונה מציב אתגר רפואי לעולם אבל הזדמנות חינוכית ממדרגה ראשונה. כנראה שאין מנוס מלעשות שינוי דרמטי, וזו הזדמנות שקברניטי המערכת חייבים לאמץ. למה? כי בחינות הבגרות לא עובדות, ולא מתאימות לדור הילדים הטכנולוגי הנגיש כל היום למידע וידע, הוא לא רלוונטי כי הוא מפתח אנטי מצד הילדים ובעיקר כי הם שוכחים למחרת את אשר למדו בעל פה. אין בפוסט קצר זה לפרט את כל מה שנדרש לעשות אלא לאותת לישובים בבירת ישראל שיש הזדמנות שנכפה עלינו לעשות שינוי שכנראה לא היו עושים אלמלא הנסיבות.השנה היא 2020. הגיעה העת לחזור לערכים של חינוך למחשבה עצמאית, ביקורתיות, חשיבה אנליטית והכי חשוב יצירתיות. בתי הספר עם המורים הנפלאים שלהם מסוגלים להתמודד עם האתגר, רק שייתנו להם את הזמן והמשאבים. אפשר לעשות שינוי, חייבים למען הילדים לעשות שינוי והקרונה מסתבר אט אט דוחק את המערכת לעשות את זה, אז גם אם זה יהיה חד פעמי, אפשר ללמוד מזה ובמשך לפתח את זה לאסטרטגיה ומדיניות, בואו ננצל את הנסיבות לביטול בחינות הבגרות במתכונתם הנוכחית, בואו נהיה אמיצים ונבודד את השינון ונחזור לחשיבה יצירתית, מקורית ועצמית.